Objednajte do 12:00 a tovar "skladom" vám doručíme už zajtra. Doprava zdarma pri nákupe od 100 EUR.

Stierače

Stierače sú dôležitou súčasťou každého auta. Zabezpečujú, aby ste mali dobrý výhľad na cestu v daždi. Stierače by sa mali meniť pravidelne, aby ste zistili ich správnu funkciu. Na niektorých autách môžu mať stierače rôznu veľkosť, preto je dôležité vybrať správnu veľkosť pre každú stranu. Kvalitné stierače kúpite u renomovaného predajcu.

Kvalita stieračov

Originálne (OEM) stierače sú vyrobené presne na daný typ vozidla. Sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov a poskytujú najlepšiu kvalitu čistenia. Sú však najdrahšie. 

DirectFit stierače majú rovnaký dizajn stieracích líšt a uchytenia, ako je dizajn OEM stieračov. Sú vyrobené z kvalitných materiálov a poskytujú dobrú kvalitu čistenia. Sú zvyčajne lacnejšie ako originálne OEM stierače. V prípade inovatívnych výrobcov ako je LUCAS a najnovšej rady stieračov AirFLEX, môže byť kvalita čistenia a materiálov na rovnakej alebo vyššej úrovni ako v prípade OEM.

Univerzálne stierače sú vyrobené tak, aby sa hodili na širokú škálu vozidiel. Sú vyrobené z rôznych materiálov a poskytujú rôznu kvalitu čistenia. Tieto stierače sú z pravidla najlacnejšou voľbou.

Typy stieračov

Ramienkové stierače sú najstarším typom stieračov. Gumička stierača je uchytená pomocou ramienok, ktoré sa dobre prispôsobia prehnutému čelnému sklu. Výhodou ramienkových stieračov je ich nižšia obstarávacia cena. Nevýhodou môže byť oxidácia kovových ramienok, nižší prítlak stierača a nižšia životnosť.

Ploché stierače sú modernejším typom stieračov, ktorý sa vyskytuje pri väčšine súčasných vozidiel. Ich hlavnou výhodou je integrovaná prítlačná lišta, ktorá zvyšuje priľnavosť a napomáha rovnomernému stieraniu aj pri vyšších rýchlostiach. Vďaka nie kovovej konštrukcii nepodliehajú korózii.

Hybridné stierače kombinujú najlepšie vlastnosti ramienkových a plochých stieračov. Aerodynamický plastový kryt skrýva zavesovacie časti a zároveň obsahuje otvory na hladký priechod nečistôt. Pevná konštrukcia stierača je navyše veľmi odolná voči nánosom snehu a ľadu.

Špeciálne stierače ponúkajú ďalšie funkcie, ako je vyhrievanie stierača alebo integrovaný ostrekovač.

Výber nových stieračov

Dĺžka stieračov je kľúčovým faktorom pri ich výbere. Musí sa zhodovať s dĺžkou čelného skla vášho auta. Ak zvolíte stierače, ktoré sú príliš krátke, nevyčistia celé čelné sklo a môžu zanechať šmuhy alebo pruhy. Ak zvolíte stierače, ktoré sú príliš dlhé, môžu presahovať cez okraje čelného skla a môžu sa poškodiť. 

Existuje niekoľko spôsobov, ako zistiť správnu dĺžku stieračov pre vaše vozidlo:

  • Pozrite sa do používateľskej príručky vášho vozidla. Príručka vo väčšine prípadov obsahuje informácie o správnej dĺžke stieračov.
  • Zmerajte stierače, ktoré máte aktuálne nasadené na vašom vozidle. Ak chcete stierače nasadiť sami, budete musieť stierače odstrániť. Keď sú stierače odstránené, môžete ich zmerať pomocou pravítka alebo pásky.
  • Poraďte sa pri nákupe s predavačom v jednej z našich pobočiek. Predavač v jednej z našich pobočiek vám môže pomôcť zistiť správnu dĺžku stieračov pre vaše vozidlo.

Ako iste viete uchytenie stierača nie je jednotné naprieč automobilmi. Odlišuje sa v závislosti od výrobcu či modelu vozidla. Preto je rovnako dôležité dbať na správny výber uchytenia stierača k vášmu vozidlu.

DirectFit stierače sú vyrobené presne na daný typ auta. Majú kompatibilné uchytenie pre daný model vozidla.

Univerzálne stierače sú vyrobené tak, aby sa hodili na širokú škálu vozidiel. Obsahujú adaptéry, ktoré zabezpečia kompatibilitu s mnohými modelmi vozidiel. 

 Ak si vyberiete stierače, ktoré majú správnu dĺžku a uchytenie kompatibilné s vaším autom, zabezpečíte, že budú správne fungovať a poskytnú vám jasný výhľad na cestu.

Kontrola opotrebenia stieračov

Stierače AirFlex, ktoré nájdete v našej ponuke stieračov disponujú indikátorom opotrebenia.

Opotrebované alebo staré stierače môžu znížiť vašu viditeľnosť a za určitých podmienok môžu spôsobiť nebezpečné situácie. Opotrebované stierače spoznáte hlavne podľa toho, že zanechávajú na skle šmuhy, prípadne aj väčšie vodné plochy, ktoré zhoršujú výhľad z vozidla. Pokiaľ pri kontrole stieračov narazíte na mechanické poškodenie, hrdzu alebo stierače vydávajú nepríjemný zvuk pri stieraní, je čas na ich výmenu. Stierače by sa mali meniť raz až dvakrát do roka, v závislosti od pravidelnosti jazdenia a stavu stieračov.

TIP: V prípade, že ste doteraz používali ramienkové stierače a chcete ich vymeniť za ploché, prípadne naopak, môžete. Stačí ak dodržíte správnu dĺžku a uchytenie.